Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2461 návštěvníků)

ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!

5.0
ŠŤOUCHANÁ  BUCHTA  -  rychlá, výborná !!!!

Potřebné ingredience

MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 12-15dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 20-25dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.

Postup přípravy

MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.

Polevu necháme chvíli schladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.

Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).

Mouku, cukr, PDP a sůl smícháme, pak přidáme ostatní suroviny a promícháme.

Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme dorůžova.

Na upečený moučník druhým koncem vařečky našťoucháme šťouchance.

Máslo nebo Heru rozpustíme s vodou a rumem....

....a přisypeme práškový cukr smíchaný s kakaem.

Chvíli povaříme, aby se nám vše hezky spojilo.

Polevu necháme trošku zchladnout a pak ji nalijeme na moučník - zalijeme všechny šťouchanečky.

Když vše zchladne a ztuhne, můžeme krájet ( já většinou urychluji na balkóně nebo v ledničce - nechce se nám tak dlouho čekat :o)) Dobrou chuť přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Adamkopetko 1. 5. 2023, 14:41
Rajaaana 28. 3. 2023, 10:02
|:o) |:o)
nanukac 30. 10. 2020, 14:28
(Y)
greenova 6. 4. 2020, 15:09
Nám tato buchta chutná moc, hlavně ta poleva je luxusní (jen dávám trochu víc rumu:o) |:o) |:o)
relikvie 21. 10. 2019, 17:10
co je to ve vnitr povidla. :-$
ZuzaM 15. 9. 2019, 18:15
Trochu jsem upravila recept, aby se buchta dala jíst: - 35 dkg polohrubé mouky, 10dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 3/4 hrnku mléka, špetička soli. POLEVA - 18dkg másla, 4 lžíce rumu, 20dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa. Ušlehala jsem žloutky s cukrem, zvlášť bílky se špetkou soli na sníh, do žloutků přidala rozehřátou, ale trochu zchladlou Heru a lehce teplé mléko, pak mouku s práškem, přimíchala sníh. Na malý plech, 32x23cm. Peče se velmi rychle, cca 10 minut na 175 stupňů. Polevu jsem lila na ještě teplou buchtu. Ale zdůrazňuji, je to i tak po úpravě hodně sladký moučník. :-)
Lenulik.P 2. 11. 2018, 20:50
Dnes jsem pekla tuto buchtu prvně.Je opravdu moooc dobrá a návštěvě bych ji klidně nabídla. Opět ji někdy udělám. A k těm nevhodným komentářům- každý má sice svůj názor,ale jde vše slušně.Ale některé dámy zde ukazují svojí podprůměrnou inteligenci.Stačí napsat,že Vám dámy buchta nechutnala a neurážet autorku receptu.
Cliath 28. 5. 2018, 18:51
ahoj ☺ buchtu jsem pekla a nepovedla se podle mých představ.Jsem si jistá že to není receptem ale mou leností. Heru jsem nechala pouze povolit a ne rozpustit. Recept si určitě uložím a zkusím znovu je to totiž super nápad. Ja jsem říkala že je to koláč protože to bylo nízké a trošičku tužší ale i tak vynikající
Ivuska62 15. 10. 2017, 9:55
Buchta je výborná (clamp). Dělala jsem ji několikrát a vždycky všem chutnala (Y). Ty co píšou že ne, tak ji prostě neumí péct ani podle receptu. Moc za recept děkuji. (Y) :-) (F) |:o) (L) (clamp)
PANSY 11. 8. 2017, 11:40
Buchta je vyborna (Y) řekla bych,že dámy které tu píšou,že buchta není dobrá budou asi trošku zmlsané ,-)
pavliiina 1. 5. 2017, 11:29
jdu na ni :-p
Dáša111 (upraveno) 23. 4. 2017, 16:42
Tak mě se buchta nepovedla. Je nízká, takže šťouchat šlo jen málo, rozhodně nevypadá jako na fotce, i když postup byl naprosto shodný s popisem. Myslím, že kdyby se dělala klasicky = vejce + cukr vyšlehat a poté přidat ostatní, bude jednou tak vysoká. To je můj názor. Nakonec jsem vzala 3 trvanlivé šlehačky a kakao, našlehala a natřela na buchtu a posypala strouhanou bílou čokoládou. Výsledek byl výborný a všichni chválili.
Kamis1 10. 3. 2017, 8:09
Šťouchačka je skvělá (Y) (Y) (Y) .Včera jsem ji pekla a syn mi řekl, že už jinou nechce. Děkuji za recept (F)
Nadys 22. 2. 2017, 16:53
(C)
fričucha 26. 3. 2016, 16:39
Moc děkuji za super recept (Y) u nás se po ní jen zaprášilo ,-)jen jsem jí ještě posypala kokosem byla vynikající a krásně křehká.
Lullalibby 21. 3. 2016, 7:44
Pobavila mě věta-buchta vhodná pro neohlášené návštěvy.Buchtu jsem pekla a kdybych něco takovýho nabídla návštěvě,musela bych se stydět a chodit kanálama.Tuhle buchtu bych nedala ani prasatům,natož návštěvě.Totálně nejedlá buchta,na jejíž upečení je škoda plácat časem,energií a surovinama.
Krůžička 2. 4. 2016, 16:02
@Lullalibby to s těma neohlášenýma návštěvama je asi myšleno tak, že jim to dáte a oni si dobře rozmyslí, jestli ještě někdy přijdou :-D
Lullalibby 24. 4. 2016, 14:03
@Krůžička (Y) To mě nenapadlo!Je ale pravda,že kdyby mě nějaký hostitel tuhle buchtu nabídl,měl by jistotu,že jsem u něj naposledy :-).No je vidět že Češi jsou schopni sežrat kdejaký hnus,proč se pak divit,že do Česka se vozí největší odpad z potravinářských výrobků.
everysmile 21. 3. 2016, 9:11
@Lullalibby .
Matulik333 4. 3. 2016, 16:51
Buchta je boží a nechápem tie, ktorým nechutila. Sorry, ale asi nevedia variť (cesto krásne nakynulo, predpokladám, že to hodili na velký plech a tak ho nemali vysoké - ale pri množstve surovín skúsené automaticky vedia predpokladať a dajú to na menší, vyšší plech ). Čokolády som robila viac, baj oko, ale zo surovín v receptu a tiež naprosto bez problémov a chutná. Ad "přeslazenost" - nikomu nikto nebráni si upraviť množstvo cukru. Ad "hořká čokoláda", takisto, tak pridám surovín aj cukru a je ok. Ad "mastné těsto" - nie je mastné, je vlhké. Jasné, kto má rád sušiny (ja teda nie), tak to neocení. A čo ma prekvapilo, že sa cesto neuveriteľne rýchlo upieklo, normálny fofr to bol. Chválim a ukladám si recept. (Y)
EvaHol 21. 3. 2016, 12:41
@Matulik333 Děvče zlaté, vy toho o vaření opravdu moc nevíte, pokud napíšete, že toto těsto krásně "vykynulo". Kynout může pouze těsto s kvasnicemi.
zuzkasaskova 23. 2. 2017, 14:33
@EvaHol (Y)
Lullalibby 21. 3. 2016, 7:53
@Matulik333 Chytrá jako vy bych chtěla být taky.Kolik Vám je,že předpokládáte,že buchtu pečou vždycky jenom zkušené kuchařky?Jak to asi má poznat člověk,který se teprve učí péct,jestli je poměr surovin v pořádku nebo není?A zrovna Vy zkušená kuchařka nebudete,když nejste schopná poznat rozdíl mezi mastným a vlhkým těstem.Jsem z rodiny kde je několik cukrářek,já sama cukrářka nejsem ale sama peču i třikrát týdně,takže péct rozhodně umím, ale nechutnější buchtu než je tahle jsem neupekla za celých 45 let.To není buchta to je sajrajt.No,skončila v popelnici a nad touhle buchtou nejde říct nic lepšího než "fuj tajbl."Ale když někomu chutná přemaštěný těsto a čokoláda přeslazená k poblití,jeho věc,jeho chuť,každý máme chuťě jiné.
maršmeloun 13. 3. 2017, 13:00
@Lullalibby Tak jsem buchtu upekla (Y)nejsem určitě tak zkušená kuchařka jako vy,ale došlo mě že při takovém množství cukru bude hooodně sladká *-)ubrala jsem v těstě a do polevy dala pouze 10dkg a není určitě málo sladká.Při takovém množství cukru věřím,že je nepoživatelná. :^).Pekla jsem na menším plechu a je vysoká tak akorát.Neříkám,že je to vrchol gastronomie,ale určitě se dá snist,ale je pravda,že :^)původní recept by možná ani poživatelný pro mě nebyl.
EvaHol 11. 3. 2016, 13:47
@Matulik333 "Zkušená kuchařka" se ozvala: tak se koukněte na fofo, na čem je buchta nalitá - množství odpovídá normálnímu plechu. Vařím přes 30 let a to DOBŘE, ale co je tady občas k vidění za recepty, nad tím by každý trochu schopný kuchař zaplakal.
Krůžička 17. 11. 2015, 15:24
Musím se bohužel přidat k těm, co nechutnalo. Buchta těžká, poleva hořká. Kdyby se aspoň žloutky vyšlehaly s cukrem a z bílků udělal sníh, byla by buchta lehčí, nadýchanější-tohle je ale suchá, nedobrá buchta. Upekla jsem jednou, ochutnali jsme a zbytek letěl do koše. Víckrát určitě neudělám. Pohostit s tím návštěvu by mě hanba fackovala. To jim raději nedám ke kávě nic.
capenka 20. 6. 2015, 16:54
Ani slipky to nežraly 8-|
maršmeloun 13. 3. 2017, 13:03
@capenka Máte rozmazlené slípky (smich)Já ubralo cukru a dala na menší plech a snís se dá,ale znovu asi péct už nebudu. |-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie